יום שני, 7 ביוני 2021

מיתוסים ותפיסות הקשורים לניתוחים בריאטרים (ניתוח לקיצור קיבה).


כבר ידוע שהשמנת יתר היא לא רק מצב הקשור למשקל אלא יש לכך השלכות בריאותיות מרחיקות לכת. ההשמנה משפיעה על אורח חיים תקין, מקצרת חיים וגורמת לתחלואה נלווית. 

ניתוח בריאטרי הוכח כדרך היעילה ביותר להתמודדות עם בעיות השמנה וניתן להשיג ירידה ארוכת טווח במשקל באמצעות הניתוח.

במהלך השנים נוצרו מיתוסים ותפיסות מוטעות לגבי הניתוח ותוצאותיו.

אציג כמה מהמיתוסים והתפיסות הנפוצים בנושא:


  • ניתוח בריאטרי מסוכן ביותר

יש להבין שמדובר בניתוח כירורגי לכל דבר, וכל ניתוח טומן בחובו סיכונים. יחד עם זאת, עם ההתקדמות הטכנולוגית והטכניקות המשמשות כיום בניתוחים מפחיתה מאוד את הסיכונים. ניתוח בריאטרי הוא הליך בטוח יחסית, כ- 2% מהמנותחים בניתוח ראשון ו־5% מהמנותחים בניתוח חוזר סבלו מסיבוכים בעקבות הניתוח. קיים סיכוי קלוש מאוד של תמותה כתוצאה מהניתוח.


  • הניתוח מיותר והכול קשור במשטר דיאטה ופעילות גופנית

דיאטה ופעילות גופנית בהחלט חשובים, אך יתכן שהם לא יספיקו לחולים רבים הסובלים ממחלת השמנת יתר.  מחקרים הראו כי שינויים בתזונה ובפעילות גופנית עלולים לגרום לירידה במשקל, אך יותר ממחצית מאותם אנשים עלו במשקלם בחזרה. הטיפול בהשמנה באמצעות דיאטה או טיפול תרופתי הוכח  כמוצלח באופן חלקי ולזמן קצר בלבד והמטופל לא מצליח לאמץ את המשקל ולשמור על נורמות תזונה נכונות לאורך זמן. בשלב זה הטיפול הניתוחי הוא הטיפול היחיד שהוכח כיעיל לאורך שנים לטיפול ב"השמנת יתר חולנית". הטיפול הניתוחי לא רק מוריד במשקל אלא מאריך חיים וגם מוביל לשיפור בתחלואה.


  • מי שעובר את הניתוח מאבד את שמחת החיים ואישיותו משתנה

החלטה לעבור את הניתוח לקיצור קיבה היא לדעתי אחת מההחלטות היותר משמעותיות למקבל ההחלטה. היום בעידן שבו המידע נגיש לכולם, זה כבר ידוע וברור שכדי להצליח בתהליך, הניתוח אינו הפתרון המלא וכדי להצליח נדרשים שינויים משמעותיים באורח החיים והקרבה של דברים מסויימים שאולי לא רצינו לעשות לפני כן. המחשבה  על השינויים הגופניים שיקרו כתוצאה מניתוח בריאטרי מוצלח הינה מרגשת מאוד.

ידוע שהמערכת ההורמונלית משתנה בגוף לאחר הניתוח, יש לצפות למצבי רוח משתנים ושינויים רגשיים. תפקוד המערכת ההורמונלית בגוף משתנה לאחר הניתוח כתוצאה מכמות מוגבלת של תפריט התזונה הנחוצים לתפקוד תקין והשינויים של הגוף. בגדול זה לא משנה סוג הניתוח הבריאטרי , כולם דורשים תפריט תזונה מיוחד לזמן קצר לפני הניתוח, ולאחר הניתוח למשך שארית החיים.   תדרש הגבלה או אפילו ביטול מלא של מאכלים ומשקאות מסוימים שהיו חלק מההנאה באופן קבוע, לא יותר אכילה מוגזמת, הרבה פחות צריכת סוכר ומנות קטנות יותר יהיו הנורמה החדשה.

התוצאה היא שייצור האינסולין משתנה וכמות הסוכר יורדת משמעותית מה שמביא את הגוף לשחרר פחות את הורמון הסרוטונין (הורמון ההנאה). ירידה ברמות הסרוטונין יכולה להוביל לבעיות נפשיות, כמו דיכאון וחרדה.

מצד שני, ברגע שמתחילה הירידה במשקל, סביר להניח שנרגיש מעודדים ובעלי ביטחון אבל יש לקחת בחשבון שעבור אנשים מסוימים, השמנת היתר שלהם הוטבעה בהם וכל תהליך הירידה יגביר את החרדה. 

בנוסף, כשמתחילים לרדת במשקל, עבור רוב החולים הבריאטריים, כל שינוי אישיותי שלילי נעלם. ירידה במשקל מסייעת בהפחתת דלקת סביב המפרקים ומשפרת את זרימת הדם, מה שעוזר בספיגת חומרים מזינים. בנוסף, רבים חווים נחשול באנרגיה ויש להם התלהבות חדשה מהחיים ומהפעילות. קל יותר לצאת החוצה ולעסוק בכושר גופני, דבר שעוזר לשמור על המשקל לאורך זמן. 


  • לא ניתן לאכול ירוקים ותירס לכול החיים מחשש לסתימה במערכת העיכול

יש להבין שהניתוח מעביר את מערכת העיכול מהפך אמיתי. לתזונה יש השפעה משמעותית ביותר על הבריאות והצלחת התהליך בכלל. אחד השינויים המהותיים באופן שבו אוכלים אחרי ניתוח לקיצור קיבה, תשומת הלב למה שאוכלים ולכמויות. חוסר תשומת לב והבנה עלולים להוביל לכאבים, צרבת, הקאות, שלשולים, גזים ולחוסרים תזונתיים כדוגמת חלבונים, ויטמינים ומינרלים.

זה נכון שאחרי הניתוח, הקיבה "פצועה" ויש לתת למערכת העיכול את היכולת להבריא ולשקם את עצמה. אכילה לא מתאימה יכולה לעכב את תהליך ההחלמה במצב הטוב ואפילו להוביל לסיכונים בריאותיים בטווח הארוך, אבל זה ממש לא נכון שמי שעובר את הניתוח לא יוכל להנות מאכילת ירוקים או תירס לכל שארית חייו.

ניתן לחלק את שלבי התזונה שלאחר הניתוח לכמה שלבים:

שלב ראשון – נוזלים (נמשך כיומיים שלושה אחרי הניתוח) ובו שותים נוזלים בלבד.

לרוב זו התקופה שאנו עוד מאושפזים בבית החולים שלאחר הניתוח.

בד"כ מה ששותים זה מים, תה, מרק צלול פושר, מיץ מדולל ומיצי ירקות מדוללים ומסוננים אחרת זה יכול לגרום להתכווצויות, בחילות ושלשולים.

יש להקפיד לשתות לאט לאט, כמה לגימות בכל פעם. 

שלב שני – מסמיכים (נמשך בין שלושה ימים אחרי הניתוח עד שבוע, ובו עוברים לשתייה נוזלית סמיכה יותר).

בשלב זה ניתן כבר להוסיף מוצרי חלב ניגר, יוגורט, לבן, ג'לי, מיצים מרוכזים יותר. 

זה גם הזמן שבו מתחילים לקחת ויטמינים (נוזלי או למציצה) בהתאם להוראות הרופא.

יש להקפיד לשתות הרבה פעמים לאורך היום בכמויות קטנות. חוסר שתייה יכולה להוביל להתייבשות ועצירות, וכמות גדולה עלולה לגרום לכאבים. 

שלב שלישי – טחונים (נמשך בין שבוע לשבועיים לאחר הניתוח).

בשלב זה מתחילים במוצרי תזונה עתירי חלבונים ודלי שומן כמו בשר טחון של עוף, הודו, דגים, ביצה מעוכה (אפשר בתוך גבינה או מעט רסק עגבניות – מניסיון, זה מעדן 😊).
זה השלב שניתן להוסיף ירקות ופירות מבושלים. מאודים וטחונים ודייסות פשוטות, דלות בסיבים כמו אורז, סולת וקמח תירס (פולנטה/ ממליגה) וגם שומנים בלתי רווים כגון טחינה, אבוקדו, חומוס.

בכלל השילוב של חומס וטחינה בתוספת כפית שמן זית ומעט לימון מהווה ארוחה מאוד מזינה ובריאה מאוד.

יש להקפיד להמשיך את משטר השתייה כמו בשלב השני ולחלק את האוכל לאורך היום (6 ארוחות) ולשמור על כמויות קטנות. יש להפריד בין שתייה לאוכל, יש ללעוס היטב את האוכל ולבלוע את המזון רק אחרי שהוא ממש טחון ויש להקפיד על אכילת חלבונים.

כמו כן, יש להמשיך לקחת את תוספי הוויטמינים בהתאם להוראות הרופא המטפל. 

שלב רביעי - מזונות רכים (נמשך שבועיים עד 4 שבועות מהניתוח)

בשלב זה כבר אפשר להוסיף לתפריט היומי בשר מבושל רך של עוף ,דג ושימורי טונה.  גבינות לבנות, אידוי של תפוחי אדמה, בטטה, קישואים, דלעת, בצל, גזר או וירקות ופירות מבושלים, מקולפים ורכים.

בתקופה זו הכנה של מרק עוף עם ירקות זה מעולה. ניתן לאכול את העוף, הירק כארוחה ואת נוזלי המרק לשתות לאחר מכן. אפשר גם לאדות דגים עם ירקות.

אני הייתי  נמנע בשלב זה מאכילת בשר בקר כי הוא מכביד מאוד על תהליך העיכול ויוצר הרגשה של כבדות לא נעימה. בנוסף ,למרות ששימורי טונה מכילים כמות נאותה של חלבון, גם כאן הייתי ממזער את כמות הצריכה היות והשימורים מכילים כספית.

בשלב זה יש להקפיד להימנע מירקות ירוקים עליים, אלא אם בושלו היטב ועברו טחינה: סלרי, כרוב, עלי תרד ומנגולד, עשבי תיבול, בגלל שאוכל זה מכיל סיבים הרבים שיש שבשלב זה שלאחר הניתוח יכולים להכביד על מערכת העיכול וליצור כאבים ותחושה לא נעימה.

מצד שני חובה עלי להדגיש כי קיימת חשיבות לצריכה של מאכלים המכילים סיבים. לסיבים יש תכונות בריאותיות חשובות מאוד ובשלבים מאוחרים יותר, יש להתחיל לצרוך את המאכלים האלה על מנת לדאוג לבריאות הגוף.

שלב חמישי - אוכל רגיל (נמשך חודש עד חצי שנה אחרי הניתוח), ובו מתקדמים בהדרגה לאוכל רך

בשלב זה, בנוסף למה שצרכנו עד עכשיו, ניתן לשלב מזונות בשריים רכים כמו עוף בתנור, דג מבושל או פרגית עשויה היטב, ללא חלקים שרופים ולהימנע מטיגון. אפשר להוסיף ירקות ופירות טריים, חתוכים דק ללא הקליפה.

בתחום הפחמימות ניתן להוסיף לתפריט אורז, פסטה, בורגול דק, עוגיות פתי בר, בייגלה,  קוואקר דק. יש להבין שהדגנים הם עדיין דלי סיבים בכדי למנוע פעילות עצימה של מערכת העיכול. 

בשלב זה יש להקפיד על הכמויות הקטנות ועל הוספה הדרגתית של מזונות ולעיסה טובה. ככל שתלעסו טוב יותר, כך האוכל יתעכל בצורה טובה יותר, עם פחות מאמץ של הקיבה ותחושות של נפיחויות וגזים מיותרים.

יש לתת דגש על תזונה עתירת חלבונים כי קצב הירידה במשקל לא רק מרוקן את מאגרי השומן אלה גם את מאגרי החלבונים בגוף. מחסור בחלבונים יכול להקשות על התאוששות הגוף מהניתוח ולהחליש את המערכת החיסונית ומערכת השרירים. 

בשלב זה לרוב אפשר לעבור לתוספי תזונה, ויטמינים ומינרלים בכדור. אם אתם מצליחים לאכול חתיכות בינוניות של עוף וירק, כנראה שאתם מוכנים.

שלב שישי - שגרה חדשה (נמשך כחצי שנה לאחר הניתוח). ובו חוזרים לאכילה מלאה ומגוונת.

זה השלב שבו תרכשו לעצמכם הרגלי אכילה נכונים לחיים. עכשיו כבר אפשר אוכל רגיל, עם כמה דגשים מאוד חשובים:

  1. הקשיבו לגוף שלכם - אל תעמיסו בבת אחת את כל המאכלים שלא אכלתם כבר חודשים. אתם כבר בטח יודעים מתי הגוף שלכם מרגיש לא נוח, חבל לאתגר אותו סתם.
  2. שימו לב למאכלים שיוצרים גזים - כרוב, כרובית, ברוקולי, סלרי, צנונית, קטניות, דגים, בצל, שום, פריכיות אורז עבות וירקות ירוקים עליים (חסות, כרוב, סלרי, עשבי תיבול). כל אלו מאכלים בריאים, וחשוב לחזור לאכול מהם בהדרגה.
  3. התרחקו ממאכלים עם סיבים קשים - אפרסמון, רימון, סברס, פסיפלורה, גויאבה, קליפות וציפות של פירות הדר, אננס מיובש, פירות וירקות בוסר.
  4. להמשיך עם ארוחות קטנות לאורכו של היום, הפרדת שתייה מאוכל, הימנעות ממוגזים וללעוס היטב.
  5. להקפיד לבצע פעילות גופנית אירובית והתנגדויות בעצימות קלה, לפחות שלוש פעמים בשבוע. אורח חיים בריא כולל בתוכו גם פעילות לגוף ולנפש.
  6. לדאוג למעקב רפואי ותזונתי - בשנה הראשונה תבצעו בדיקות דם כל שלושה חודשים, הן יכללו בין היתר ספירת דם כללית, בדיקת רמות סוכר ושומנים בדם, תפקודי כבד וכליות, מה מצב הברזל ומאגריו בגוף וכמובן מאגרי הויטמינים.
  7. להמשיך לקחת ויטמינים ומינרלים בהתאם לחוות דעת הרופא והדיאטנית. זה אולי מרגיש לא טבעי, אבל הגוף מעכל פחות מזון באופן משמעותי, ואין לגוף אפשרות להשיג את כל מה שדרוש דרך התזונה.
  8. לבחור בירקות עדינים שלא גורמים להתנפחות הבטן ולריבוי גזים. הימנעו למשך תקופה ממצליבים, דוגמת כרוב, כרובית, צנון, צנונית, קולרבי, לפת וברוקולי. החזירו אותם בזהירות לתפריט תוך מעקב ובדיקה שהם אכן נוחים למערכת העיכול. 
  9. העדיפו דגים, בעיקר כאלה העשירים באומגה 3 כגון פורל, בורי בריכה וסלמון.
  10. העדיפו מוצרי חלב דלי לקטוז כדי להקל על העיכול.
  11. לגיוון מנה חלבונית צמחונית במקום בשר או דג בארוחה העיקרית, נסו לאכול דגנים מלאים עם קטניות, למשל: אורז בסמתי ועדשים, תירס ואפונה, פיתה מחיטה מלאה עם חומוס, פסטה מלאה ברוטב עגבניות בתוספת אפונה. היחס המומלץ הוא כמות דומה של דגנים לכמות דומה של קטניות. עקבו אחר תגובת המעי לאכילת קטניות וודאו שאכן הן נוחות למעי.
  12. הימנעו מאוכל מטוגן.
  13. מקבוצת האגוזים/שקדים העדיפו אגוזי מלך ושקדים.


  • ניתוח בריאטרי מגביר את הסבירות לגירושים

מתברר שקיימת תופעה בקרב בני זוג בהם אם רק אחד מהם עובר את התהליך, מתעוררות בעיות וחילוקי דעות בין בני הזוג על מערכת היחסים והחיים בכלל,  בעולם כבר מצאו שם לתופעה: "גירושים בריאטריים". מהמחקרים שנעשו בנושא מתברר כי מי שהיו נשואים ,נטו להתגרש יותר לאחר הניתוח, בהתאם למשקל שהורידו לאחר הניתוח. ככל שהירידה במשקל לאחר הניתוח אגרסיבית יותר, כך עלתה הסבירות לגירושים. באותה נשימה , בנוסף, מטופלים רווקים שעברו את הניתוח נטו למצוא זוגיות ולהתחתן לאחר הניתוח מהר יותר מאלו שלא עברו את הניתוח.


  • ניתוח בריאטרי מותיר צלקת גדולה

בעבר ניתוחים כירורגים "מסורתיים" השאירו צלקות.  עם זאת, ככל שהטכנולוגיות והטכניקות השתפרו, רוב הניתוחים לירידה במשקל מבוצעים כעת באמצעות ניתוח הידוע גם בשם ניתוח לפרוסקופיה. ניתוחים לפרוסקופיים מותירים הרבה פחות צלקות מניתוחים פתוחים, ובנוסף, יש להם זמן החלמה מהיר יותר, פחות כאב ופחות אובדן דם.


  • ניתוח בריאטרי הוא בחירת דרך קלה לירידה במשקל

הניתוח הוא כלי יעיל לירידה במשקל, סוג של איפוס מערכות בגוף. אך יש להבין היטב שזה הליך כירורגי הדורש מחויבות משמעותית לכל החיים.  הניתוח לבדו לא יעזור למישהו לרדת במשקל ולשמור עליו. על המטופל לשנות הרגלי אכילה ופעילות גופנית.  ללא שינויים בדפוס האכילה והפעילות היומיומית, המטופל עשוי להחזיר את המשקל לאורך זמן.

אנשים רבים הסובלים מהשמנת יתר ניסו לרדת במשקל בכמה שיטות ללא הצלחה. יש להבין שניתוח בריאטרי יצליח רק אם מתחייבים לתהליך. ניתוח בריאטרי אינו תיקון מהיר או קבוע אם המטופל אינו מוכן להקדיש מאמץ להרזיה ולשמור עליו.  הצלחה לאחר ניתוח הרזיה דורשת התמסרות לשינוי אורח חיים כולל הכרוך באתגרים פיזיים ורגשיים רבים.

ניתוח לירידה במשקל הוא כלי המסייע לחולים לרדת במשקל ולשמור עליה, אך הוא אינו עושה את כל העבודה. הניתוח עוזר לחולים להרגיש שובע עם כמות קטנה של אוכל. כדי לשמור על ירידה במשקל, חולים בניתוחים בריאטריים חייבים לנצל זאת.  ניתוח לירידה במשקל אינו דרך קלה;  שמירה על ירידה במשקל היא, ללא עוררין, עבודה קשה.  


  • טיפול מעקב אינו הכרחי אחרי הניתוח

על מנת להמצליח בתהליך ולשמר תוצאות לאורך זמן, טיפול מעקב למשך שנה לפחות הוא קריטי.  פגישות מעקב אצל דיאטנית בריאטרית או גורם מקצועי חשובה ביותר כדי לעזור למטופלים לבצע שינויים באורח החיים לטווח הארוך ולתת מענה לאתגרים שצצים תוך כדי תהליך ירידת המשקל.


למאמרים נוספים, מוזמנים להמשיך לעקוב אחרי. 

עופר לקסמן,
מנטור ומאמן לחיים בריאים.
מפתח השיטה BariLifestyle program 
טלפון: 052-6369991 
מייל: L1@ol-fitness.com
אתר: ol-fitness.com

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

חשיבות צריכת חלבון בתזונה היומית שלנו

💡החלבונים הם אבני הבניין של הגוף, החלבון במגוון סוגיו אחראי על בניית רקמות הגוף והשרירים💪, תורם לתהליכי שיקום וחידוש התאים ומחזק את המערכת...